Podobnie jak przed rokiem inspekcję w Łodzi zaczęliśmy od jednej z najdłuższych ulic handlowych w Europie - Piotrkowskiej (odcinek od skrzyżowania z ulicą Piłsudskiego do Placu Wolności). W ciągu roku ulica zyskała nowych najemców, głównie z branży gastronomicznej; otwarto m.in. restaurację ze specjałami kuchni bałkańskiej „Balkan Grill”, trwają również przygotowania do otwarcia lokalu, w którym serwowane będą wyśmienite śniadania czy lunche i prawdziwa włoska kawa („Caffe Corto”).
Na Piotrkowską trafił również nowy klub nocny „Little Havana”, otwarty przez dwóch kubańczyków, oferujący latynoskie rytmy i kubańskie drinki. Do kilku mniejszych lokali weszli najemcy sezonowi, m.in. z dobrze już znanymi lodami rzemieślniczymi. Również ci najemcy gastronomiczni, którzy na Piotrkowskiej już działali, rozszerzają swoją działalność otwierając kolejne punkty. Tak stało się w przypadku lokalu „Bistro”.
Zauważyliśmy także re-branding sklepów spożywczych Freshmarket - obecnie Żabka.
Miłośnicy książek mogą udać się na Piotrkowską, która zyskała jeszcze jeden punkt działającego już wcześniej w tym rejonie księgarza „Book się rodzi”.
W kompleksie OFF-Piotrkowska natomiast do otwarcia przygotowuje się nowa marka „Len i Bawełna” znanych łódzkich restauratorów z tradycyjną kuchnią polską , w nowo oddanym budynku biurowym Teal. Działają tu także sezonowo pojawiające się designerskie kontenery towarowe, z których serwowane są m.in. gofry czy frytki belgijskie.
Przy Piotrkowskiej 217 bez większych zmian – miejsce w dalszym ciągu przyjmuje gości różnorodną ofertą gastronomiczną w stale działających restauracjach: od winiarni przez kuchnię wegetariańską, japońską aż po dania serwowane z Food Trucków.